Joseph Pilates

 

Joseph H. Pilates werd geboren op 9 december 1883 in Mönchengladbach, Duitsland. Zijn vader, Heinrich Friedrich Pilates, was metaalbewerker en enthousiaste turner en zijn moeder was huisvrouw.

Pilates was een ziekelijk kind. Hij leed aan astma, rachitis en reumatische koorts en hij wijdde zijn hele leven aan het verbeteren van zijn fysieke kracht. Hij maakte door zijn vader kennis met gymnastiek en bodybuilding en met vechtsporten zoals jiu-jitsu en boksen. Toen hij 14 was, was hij fit genoeg om te poseren voor anatomische kaarten.

 

Pilates ging geloven dat de "moderne" levensstijl, slechte houding en inefficiënte ademhaling aan de basis lagen van een slechte gezondheid. Hij bedacht uiteindelijk een reeks oefeningen en trainingstechnieken, en ontwikkelde alle apparatuur, specificaties en afstemming die nodig zijn om zijn methoden goed te onderwijzen.
 
Pilates was oorspronkelijk een gymnast en bodybuilder, maar toen hij in 1912 naar Engeland verhuisde, verdiende hij de kost als professionele bokser, circusartiest en zelfverdediger op politiescholen en Scotland Yard.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben de Britse autoriteiten hem, samen met andere Duitse burgers, in Lancaster Castle geïnterneerd, waar hij worstelen en zelfverdediging onderwees en opschepte dat zijn studenten sterker tevoorschijn zouden komen dan vóór hun internering. Daar begon hij zijn minimale uitrustingssysteem van matoefeningen te verfijnen en te onderwijzen die later "Contrology" werd.
Hij werd vervolgens overgebracht naar een ander interneringskamp in Knockaloe op het eiland Man. Tijdens die onvrijwillige pauze begon hij zijn concept van een geïntegreerd, uitgebreid systeem van lichaamsbeweging, dat hij zelf 'Contrologie' noemde, intensief te ontwikkelen.
Hij studeerde yoga en de bewegingen van dieren en trainde zijn medegevangenen in fitness en oefeningen.
 
Na de Eerste Wereldoorlog keerde hij terug naar Duitsland en werkte hij samen met belangrijke experts op het gebied van dans en lichaamsbeweging, zoals Rudolf Laban. In Hamburg heeft hij politieagenten opgeleid. Hij emigreerde rond 1925 naar de Verenigde Staten. Op het schip naar Amerika ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Clara.
Het echtpaar richtte een studio op in New York City en onderwees en begeleidde hun studenten tot ver in de jaren zestig. "Contrologie", gerelateerd aan het aanmoedigen van het gebruik van de geest om spieren te beheersen, de aandacht te richten op 'core' houdingsspieren die helpen het lichaam in balans te houden en ondersteuning bieden voor de wervelkolom.
Pilates-oefeningen leren met name het bewustzijn van ademhaling en van de uitlijning van de wervelkolom en versterken de diepe romp- en buikspieren.

Joseph en Clara Pilates vestigden al snel een toegewijde aanhang in de lokale dans- en podiumkunstengemeenschap van New York. Bekende dansers zoals George Balanchine, die in 1933 in de Verenigde Staten aankwamen, en Martha Graham, die in 1923 naar New York was gekomen, werden toegewijden en stuurden hun studenten regelmatig naar de Pilates voor training en revalidatie. Zijn trainingsschema bouwde flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen op.
Kort nadat bekend werd dat ballerina's de Pilates-sportschool op 8th Avenue bezochten, volgden society-vrouwen.

Een van de ballerina's was Romana Kryzanowska, die het protoge van Pilatus werd. Kryzanowska begon Pilates op 16-jarige leeftijd na een enkelblessure. Pilates zei over haar: "Ze is een natuurtalent." Kryzanowska werd een helper genoemd en begon Pilates te onderwijzen naast Pilates en zijn vrouw.
Tegen het einde van zijn leven noemde Pilates Kryzanowska als directeur van The Pilates Studio. Kryzanowska en haar dochter bleven Pilates 'oorspronkelijke studio exploiteren.

Joseph Pilates schreef verschillende boeken, waaronder Return to Life via Contrology and Your Health, en hij was ook een productieve uitvinder, met meer dan 26 geciteerde octrooien. Joe en Clara hadden een aantal discipelen die variaties van zijn methode bleven onderwijzen of, in sommige gevallen, zich uitsluitend concentreerden op het behoud van de methode en de trainingstechnieken voor instructeurs die ze tijdens hun studie bij Joe en Clara hadden geleerd.

Joseph Pilates stierf in 1967 op 83-jarige leeftijd in New York.

(Bron: Wikipedia)